Jordis - řemeslná čokoláda

Kakaová buchta s kokosem

40 minut
náročnost:
Počet porcí: 10

Ingredience:

60 g másla
155 g cukru krupice
100 ml mléka
2 vejce
220 g polohrubé mouky
1 kávová lžička jedlé sody
1 kávová lžička kypřicího prášku do pečiva
Na polevu:
90 g smetany ke šlehání
Kokos na posypání

Postup:

1.
Troubu předehřejte na 170 °C.
2.
Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem.
3.
V kastrolku svařte máslo, cukr, mléko a kakao (cca 3 minuty). Nechejte vychladnout a poté pomocí metly vmíchejte vajíčka. Nakonec přidejte mouku se sodou a kypřicím práškem. Těsto nalijte do připravené formy a pečte cca 30 minut.
4.
Mezitím připravte polevu. Smetanu ohřejte v rendlíku, sundejte z plotny a nasypte do ní kousky čokolády. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
5.
Upečený korpus nechejte vychladnout. Poté polijte čokoládovou polevou a posypejte kokosem. Nechejte ztuhnout v lednici.

Autor: Petra Burgrová

Tip:

Do těsta můžete přidat oříšky podle chuti.

Hotový korpus můžete proříznout a vnitřek také potřít čokoládovou polevou, poté jí ale udělejte dvojnásobné množství. 

Buchtu lze podávat se šlehačkou nebo s krémem z mascarpone.

Aby buchta měla křupavější okraje, vytřete formu máslem a vysypte strouhankou.

 

 

Zpět na všechny recepty