Cheesecake s bílou čokoládou a jahodami
30 minut + 4 hodiny tuhnutí v lednici
náročnost:
Počet porcí: 8
Ingredience:
260 g máslových sušenek
90 g másla
590 g žervé
500 ml smetany ke šlehání
9 g plátkové želatiny
110 g cukru moučka
šťáva z 1/2 limety
100 g jahod
Postup:
1.
Nejprve si připravte dortovou formu o průměru 27 cm. Dno vyložte pečicím papírem.
2.
Sušenky vyndejte z obalu a nasypte do pevného igelitového sáčku. Důkladně uzavřete a válečkem rozdrťte najemno.
3.
Máslo rozpusťte v rendlíku na plotně nebo na vodní lázni. Poté do něj nasypte rozdrcené sušenky a lžicí pečlivě promíchejte. Nasypte do dortové formy a prsty umačkejte rovnoměrně po celém dně a stranách formy.
4.
Plátky želatiny vložte do misky se studenou vodou a nechte 5 minut nabobtnat.
5.
Mezitím nalámejte bílou čokoládu na malé kousky, nasypte ji do misky a nechte rozpouštět na vodní lázni.
6.
Žervé vyšlehejte ručním mixérem, postupně přidávejte smetanu, cukr a limetovou šťávu. Vše vyšlehejte do polotuhého krému.
7.
Rukou vymačkejte z želatiny všechnu vodu, dejte ji do ještě teplé čokolády a míchejte tak dlouho, dokud se nerozpustí.
8.
Směs zlehka vmíchejte do smetanového krému.
9.
Hotovou směs krému a čokolády s želatinou nalijte na sušenkový korpus.
10.
Vršek uhlaďte cukrářskou štěrkou nebo lžící. Omyté a okapané jahody zbavte stopek a sem tam zapíchněte do krému.
11.
Dort nechte ztuhnout v lednici alespoň 4 hodiny. Před porcováním podélně odřízněte kraje a až poté opatrně sundejte formu
Tip:
Dort lze ozdobit i jiným ovocem a kousky čokolády.
Některé jahody můžete nechat se stopkou pro přirozenější vzhled.
V krajním případě můžete máslo a čokoládu rozpustit v mikrovlnné troubě.
U teflonové formy pozor na odkrajování vychlazeného dortu, používejte raději nekovové nářadí.
Před sundáním okraje formy se přesvědčte, že je dort opravdu řádně vychlazený a ztuhlý (doba chlazení je orientační).
Pro silnější limetkové aroma přidejte do krému i nastrouhanou kůru z limety.