Jordis - řemeslná čokoláda

Cheesecake s bílou čokoládou a jahodami

30 minut + 4 hodiny tuhnutí v lednici
náročnost:
Počet porcí: 8

Ingredience:

260 g máslových sušenek
90 g másla
590 g žervé
500 ml smetany ke šlehání
9 g plátkové želatiny
110 g cukru moučka
Šťáva z 1/2 limety
100 g jahod + jahody na ozdobení

Postup:

1.
Nejprve si připravte dortovou formu o průměru 27 cm. Dno vyložte pečicím papírem.
2.
Sušenky vyndejte z obalu a nasypte do pevného igelitového sáčku, důkladně uzavřete a válečkem rozdrťte najemno.
3.
Máslo rozpusťte v rendlíku na plotně nebo na vodní lázni, poté do něj nasypte rozdrcené sušenky a pečlivě lžící promíchejte. Nasypte do dortové formy a prsty umačkejte rovnoměrně po celém dnu a stranách formy.
4.
Plátky želatiny vložte do misky se studenou vodou a nechte 5 minut nabobtnat.
5.
Mezitím nalámejte bílou čokoládu na malé kousky, nasypte do misky a nechte rozpouštět na vodní lázni.
6.
V míse vyšlehejte ručním mixérem žervé, postupně přidávejte smetanu, cukr a limetovou šťávu. Vše vyšlehejte do polotuhého krému.
7.
Z želatiny vymačkejte rukou všechnu vodu, dejte ji do ještě teplé čokolády a míchejte tak dlouho, dokud se nerozpustí.
8.
Směs zlehka vmíchejte do smetanového krému.
9.
Hotovou směs krému a čokolády s želatinou nalijte na sušenkový korpus.
10.
Vršek uhlaďte cukrářskou štěrku nebo lžící. Omyté a okapané jahody zbavte stopek a sem tam zapíchněte do krému.
11.
Dort nechte ztuhnout v lednici alespoň 4 hodiny. Okraje odřízněte podél formy a až poté opatrně sundejte okraj formy.

Autor: Petra Burgrová

Tip:

Dort lze ozdobit i jiným ovocem a kousky čokolády. 

Některé jahody můžete nechat se stopkou pro přirozenější vzhled.

V krajním případě můžete na máslo a čokoládu použít místo vodní lázně mikrovlnou troubu.

U teflonové formy pozor na odkrajování vychlazeného dortu, používejte raději nekovové nářadí.

Před sundáním okraje formy se přesvědčte, že je dort opravdu řádně vychlazený a ztuhlý (doba chlazení je orientační).

Pro silnější limetkové aroma přidejte do krému i nastrouhanou kůru z limety.

Zpět na všechny recepty