Jordis - řemeslná čokoláda

KAKAOVÝ LUSK

Plod kakaovníku – kakaový lusk - je exotické ovoce mnoha tvarů a zbarvení. Nedá se zcela specifikovat, protože se liší dle odrůdy kakaovníku, avšak roli hraje i dané podnebí, podmínky k růstu, šlechtění atd.. Dokonce i na jednom stromu můžete najít různé tvary a barvy lusků. Zvolili jsme proto cestu obecného popisu.

Kakaové lusky vás na první pohled zaujmou svým bohatým zbarvením. Mohou být červené, žluté, oranžové… a mohou mít také více barev naráz. Vytvářejí opravdu zajímavou škálu barev, která se však po usušení vytratí. Jejich krásu si proto užijete jen do té doby, dokud jsou čerstvé. Mají většinou podlouhlý a oválný tvar, ale vyskytují se i v kulatější verze. Měří okolo 20 cm a jejich váha může být až 500 g.

Lusky dozrávají po 3-5 měsících po opylování hmyzem z čeledi pakomárovitých. Tento hmyz, podobný klasickým komárům, nesaje krev a pokud se něčím živí, tak přijímá potravu z rostlin. Saje z květů blahodárný nektar, čímž se zasazuje o jejich opylování. Velice zajímavé je, že lusky vyrůstají rovnou z kmenu stromu, nikoliv z větví. Ke kmenu jsou pevně přirostlé a je nutné je s pomocí mačet ručně odseknout. Jedná se o velice precizní práci. Pokud by při odříznutí byl poškozen kmen, strom by mohl být náchylný k nemocem. Po sklizení se lusky také ručně rozdělávají. Mají silnou slupku, která se musí rozříznout. Ta mívá hrubší povrch s několika brázdami. Uvnitř jsou v řadách za sebou kakaové boby (30-50 ks), pevně obalené v bílé dužině. Tato dužina je sladká. Chutná po medu a exotickém ovoci, objevují se i tóny vanilky. Je proto lákavá nejenom pro domorodce, kteří ji rádi z bobu ocucávají, ale i pro zvířata. Jelikož dužina obsahuje cukr, který může podlehnout kvašení, vyrábí se z ní také pálenka. Tento klenot není běžně k sehnání a narazíte na něj spíše u domorodců v zemích, kde se kakaovníky pěstují. Hlavní důvod, proč jsou semena v lusku obalená v dužině, je však jiný. Když uzrálý lusk odpadne ze stromu, chvíli to trvá než začne trouchlivět. Semena se až časem uvolní a dostávají se do půdy. Dužina jim v tomto období poskytuje základní živiny. Samotná semena tvoří okolo 30% kakaového lusku. Měří přibližně 2 cm. V surovém stavu mají až fialovou barvu. Jejich chuť je silná, hořká a trpká.

Po sklizení a rozdělání lusků se získaná semena fermentují, čímž se vytříbí jejich chuť a zabrání se klíčení. Vzniká tedy samotný kakaový bob, který se od semene liší tím, že nemůže naklíčit a tím pádem z něho již nevyroste další strom. Boby je následně nutné ještě usušit. Až poté mohou putovat k výrobcům čokolády.

Zpět na přehled článků