Jordis - řemeslná čokoláda

Jak ochutnávat čokolády

Udělejte si na to čas a klid. Jestliže jste předtím něco jedli, vyčistěte si chuťové pohárky. K tomu nejlépe poslouží kousek jablka nebo sousto chleba. Doušek vody – zejména perlivé – očistu úst skvěle dokoná.

Čokoláda má ráda pokojovou teplotu. Jestli ji skladujete v chladu, nechte ji chvíli odležet v pokojové teplotě, než se do ní pustíte.

Nejdříve si čokoládu dobře prohlédněte. Všimněte si, jakou má barvu, povrch, lesk. Šedavé mapy mohou znamenat tři věci: nedokonalou temperaci při výrobě, teplotní šok při dopravě a skladování nebo pokročilý věk. Ani jedno z toho nedělá čokoládu nejedlou, jenom trochu méně chutnou.

Při rozlomení tabulky by měl zaznít čistý a jasný „křup“, který signalizuje, že krystaly kakaového másla ve vaší čokoládě vytvořily pevné a trvanlivé vazby. Přivoňte si a zamyslete se nad tím, co cítíte.

Dejte si čokoládu do pusy a nechte ji pomalu rozplynout na jazyku. NEKOUSEJTE! Než nastoupí chuť, zaznamenejte, jakou ma čokoláda texturu. Je úplně hladká nebo v ní cítíte drobounké kousíčky? Je krémově vlhká nebo nahořkle suchá? Například hodně jemné čokolády mohou působit ploše, protože z nich při dlouhém mletí a konšování vyprchalo mnoho charakteru kakaových bobů, ze kterých jsou vyrobeny, zatímco správně nastavené kratší a hrubější mletí může zplodit „opravdovější“ čokoládu.

Teď se soustřeďte na vývoj chuti –  od prvního dojmu, přes vrchol její intenzity až po postupný závěr. Prošla chuť ve vašich ústech nějakým vývojem? Jak dlouho chuť doznívala? Byly vám všechny její složky příjemné? Jestli ne, zamyslete se nad tím, které ano a které ne. Zkuste svůj chuťový prožitek popsat slovy. Lépe si jej tak zapamatujete...

Zpět na přehled článků